بیستونهمین اجلاس جهانی «کنفرانس اعضای کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل» در شهر باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان برگزار شد و در این کنفرانس هیئتی از ایران شامل توحید صدرنژاد، نایبرئیس هیئتمدیره کربن موتور و نایبرئیس کمیسیون توسعه پایدار اتاق ایران، و اعضائی از کمیسیونهای انرژی و توسعه پایدار اتاق ایران نمایندگی بخش خصوصی کشور را بر عهده داشتند.
این اجلاس با محوریت نشستهای تجاری و رویدادهای جانبی تخصصی در جهت تبادل و اشتراک تجارب جهانی برای تامین مالی و سرمایه گذاری در حوزه کاهش انتشار کربن، توسعه انرژی های تجدیدپذیر، موضوعات مرتبط با بازارهای بین المللی کربن، راهکارهای مقابله با تغییر اقلیم، آخرین یافتهها و راهکارهای کاهش آلایندگی با حضور اندیشمندان و کارشناسان از تمامی کشورهای جهان برگزار شد.
از مهمترین موضوعات محوری این دوره از اجلاس، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هشدارهای اولیه برای همه تا ۲۰۲۷
- علوم اقلیمی و خدمات برای اقدامات اقلیمی در کشورها
- ملاحظات دیدبان جهانی محیطزیست
همچنین در حاشیه این رویداد، نمایندگان اتاق ایران با شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست دیدار نموده و بر تشکیل کارگروهای دوجانبه برای مشارکت در رفع مشکلات محیطزیستی توافق کردند.
رضا پدیدار در این دیدار با اشاره دلایل ناموفق بودن طرحهای بهبود وضعیت محیطزیست و ناکامی در این حوزه علی رغم همه طرحها و برنامهها، گفت: اینکه طی سالهای اخیر ضریب موفقیت در اجرای طرحهای محیطزیست پایین بوده و نتوانستیم به اهداف کشور برسیم، ریسه در عدم مشکلات بخش خصوصی و مردم در سبد مدیریت کشور دارد. بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای اتاق ایران از ضریب مشارکت بخش خصوصی در مدیریت کشور، سهم دولت و شرکتهای خصولتی در مدیریت اقتصاد کشور ۸۶ درصد است درحالیکه بخش خصوصی و تعاونی ۱۴ درصد مجموعاً حضور دارند. متأسفانه برآوردهای جدید مرکز پژوهشهای اتاق ایران از بدتر شدن این ضریب حکایت دارد که طی آن سهم دولت به ۹۰ درصد و سهم بخش خصوصی و تعاونی به ترتیب ۷.۲ و ۲.۸ رسیده است. این در حالی است که توان اجرایی و نقشآفرینی بخش خصوصی در اقتصاد ملی ۵۶ درصد برآورد شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست با ابراز تأسف از سهم اندک بخش خصوصی در سبد مدیریت اقتصاد کشور، گفت: خوشبختانه رویکرد دولت چهاردهم و در رأس آن شخص رییس جمهور، همواره بر رفع موانع حضور بخش خصوصی و واگذاری امور به آن تأکید دارند و ما در سازمان محیطزیست بر همین اصول حرکت خواهیم کرد. ما معتقدیم با پیوند اقتصاد و محیطزیست و البته همراهی بخش خصوصی و مردم میتوانیم مشکلات را حل کنیم و از تجربه دنیا بهره خواهیم برد. پس از بازگشت به تهران درباره چگونگی طراحی مکانیسم تسهیلات سبز و تهیه بسته تشویقی با بخش خصوصی تشکیل جلسه خواهیم داد. درعینحال منابعی در صندوق ملی محیطزیست وجود دارد که البته تاکنون در مسیر درست تخصیص نیافته که حتماً با مشورت با بخش خصوصی مسیر درست تخصیص آن را بازطراحی میکنیم.
در این دیدار، فرشید شکرخدایی، رییس کمیسیون سرمایهگذاری و تأمین مالی اتاق ایران نیز گفت: از رییس شینا انصاری درخواست کرد منافع محیطزیست ایران را بر منافع سازمان محیطزیست ترجیح داده و تصمیمگیریها منافع بلندمدت ملی را همراهی همه ذینفعان اتخاذ کنید.
توحید صدرنژاد نیز با اشاره به سطح اقدامات کشورهای حاضر در کاپ 29، اظهار کرد: اولویت تمام کشورها بهینهسازی مصرف و کاهش آلایندگی با اصلاح رویهها است که بدون نیاز به بودجه دولت قابل انجام است. در کشور ما نیز چنانچه مقاومت بدنه کارشناسی در مقابل مقررات بهبوددهنده محیط کسبوکار پایان یابد، اصلاح رویههایی نظیر آییننامه از رده خارج کردن خودروهای فرسوده علاوه بر چندین میلیارد دلار ارزشافزوده برای کشور ظرفیت کاهش ۱۱۰ میلیون تن گاز گلخانهای دارد. تسهیل و توسعه اقتصاد چرخشی دربرگیرنده 22 میلیون تن کاهش گازهای گلخانه است، بهینهسازی بخاریهای فرسوده دربردارنده ۳۶ میلیون تن کاهش گازهای گلخانه و پروژههای کاهش انتشار صنعت پتروشیمی واجد ۱۲۹ میلیون تن کاهش گازهای گلخانه است که علاوه بر ایفای تعهد کشور، میتوانند به جذب سرمایهگذاری بینالمللی در کشور منتهی شوند.